naar top
Menu
CC De Kollebloem

Ridders van het Genootschap van de Asperge

foto: Opening Asperge 2017 - Dorpshart Puurs Foto Kurt Willaerts (71).jpg
Al geruime tijd wordt elk jaar tijdens het aspergefestival een nieuwe persoon geridderd. Die wordt dan 'Ridder van het Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperge'.

2019 Ridder Sabine Hagedoren

Sabine Hagedoren werd geboren in Bornem en is weervrouw voor de Vlaamse zenders van de VRT. Ze is afgestudeerd als licentiaat scheikunde aan de voormalige Universitaire Instelling Antwerpen. Zeven jaar lang was ze lerares wetenschappen in het secundair onderwijs. Ze presenteerde haar eerste weerbericht op 6 oktober 1993. Later presenteerde ze behalve Het Weer ook diverse programma's waaronder het consumentenprogramma Klant en Klaar en Vlaanderen Vakantieland. Sabine is weduwe en heeft twee kinderen.

2018 Ridder Laura Deloose

Laura is een voetbalspeelster. Ze begon haar loopbaan als vijfjarige bij FC Oppuurs. Hierna trok ze naar FC Kontich. Sinds 2012 speelt ze voor RSC Anderlecht. Op 23 mei 2015 speelde Laura haar eerste wedstrijd tegen Noorwegen voor de Red Flames, de nationale damesploeg. In de match tegen Estland op 12 april 2016 die met 6-0 gewonnen werd, werd ze zelfs uitgeroepen tot 'Flame van de Wedstrijd'.

Ze maakte ook deel uit van de selectie van de Red Flames tijdens het Europees kampioenschap voetbal vrouwen 2017. Ze speelde twee van de drie Belgische groepswedstrijden.

2017 Ridders Ruben Van Gucht en Cathy Berx

De twee nieuwe Ridders dit feestjaar zijn sporza-jounalist Ruben Van Gucht en Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx.

Ruben Van Gucht is televisie- en radiopresentator en programmamaker. Ruben heeft een voorliefde voor sport. Sinds januari 2012 voltijds aan de slag bij de VRT. Daarvoor kilometers op de teller zettend bij de regionale zender RTV en sportzender EXQI. Begin 2012 volgde de stap naar het Huis van Vertrouwen. Bij VRT wordt Ruben Van Gucht sindsdien ingeschakeld als presentator, zowel voor Eén als voor Canvas, voor diverse programma’s & evenementen met een focus op sport. Op 18 april 2015 werd hij tijdens het Gala van de Vlaamse Televisie Sterren 2015 gehuldigd met de "Rijzende Ster".

Cathy Berx studeerde Rechten aan de Universiteit Antwerpen. In 1998 behaalde ze haar doctoraat in de rechten. In dit specifieke domein publiceerde ze verschillende, bekroonde boeken. Vanaf 2000 doceert Cathy Berx als professor aan de Universiteit Antwerpen. Van 2001 tot 2007 was ze ondervoorzitter van het Antwerpse OCMW. Van 2003 tot 2008 was ze nationaal vicevoorzitter van CD&V. Vanaf 2004 tot 2008 zetelde ze in het Vlaams Parlement. Cathy Berx was topadviseur van voormalig minister-president en Eerste Minister Yves Leterme. Van 2007 tot 2008 zetelde ze in de Antwerpse gemeenteraad. Sinds 1 mei 2008 is Cathy Berx gouverneur van de provincie Antwerpen. Cathy Berx maakt daarnaast ook al dan niet als voorzitter deel uit van de raden van bestuur van o.m. het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG), Flanders Technology International (FTI), de Hoge Raad van de Universiteit Antwerpen,... De afgelopen jaren publiceerde ze boeken en papers over uiteenlopende beleidsthema’s. Cathy Berx is getrouwd met Johan Meeusen, vicerector UA (Universiteit Antwerpen) en professor Europees Recht . Ze hebben twee kinderen.

2016 Ridder Michel Moortgat

Michel Moortgat (°1967), CEO van de familiale brouwerij Duvel Moortgat, maakt deel uit van de vierde generatie. Samen met zijn broers nam hij de brouwerij over in 1998 door de verschillende familiale aandeelhouders uit te kopen in verschillende stappen. Hun ambitie was om te groeien in de nichemarkt van premium speciaalbieren door te investeren in kwaliteit, diversificatie en geografische expansie. Het bedrijf groeide van één merk en één landstrategie uit tot een complementaire productportefeuille met internationale aanwezigheid in meer dan 70 landen. Michel Moortgat zetelt in verschillende raden van musea en culturele instellingen en hij is lid van het Directiecomité van het VBO. Hij is getrouwd en de vader van 3 kinderen.

2015 Ridder Ben Roelants

Ben Roelants studeerde communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel en ging daarna aan de slag als journalist bij de regionale zender TV Brussel. Daar stond hij in voor het TV Brussel-nieuws, sportmagazine, Europees magazine en jongerenmagazine 'Bende Van Brussel'. Later trok hij naar productiehuis Jok Foe, waar hij onder leiding van Goedele Liekens de redactie verzorgde van het VTM-programma Recht Van Antwoord. Kort daarop maakte Roelants de stap naar de Vlaamse Media Maatschappij als presentator op jongerenzender JIM. Hij presenteerde op VRT's Radio Donna, waar hij vanaf 14 mei 2007 te horen was. Sinds mei 2008 werd Roelants ingeschakeld als een van de vaste binnen- en buitenlandreporters in Vlaanderen Vakantieland op Eén. In 2014 presenteert hij een rubriek in het Eén-programma 1000 zonnen. Nadat Vlaanderen Vakantieland werd stopgezet, ging Roelants aan de slag als reporter bij Koppen. In juni 2016 startte Roelants als regisseur bij het consumentenprogramma Voor hetzelfde geld.

2014 Ridder Clara Cleymans

Clara Cleymans brak in 2010 door bij het grote publiek met vaste rollen in de VTM-reeks Dag en Nacht en de Eén-soap Thuis. Vanaf 2010 speelde ze mee in het VTM-programma Tegen de Sterren op, waar onder andere haar imitaties van Erika Van Tielen en Lady Gaga opvallen. In 2011 was ze ook te zien in Code 37, waar ze psychiater Vicky Renders speelt. Op 25 februari 2011 werd ze door de Vlaamse Televisie Academie bekroond met de Rijzende ster 2010 tijdens de Vlaamse Televisie Sterren. Sinds 2013 speelt Cleymans de hoofdrol in de toen nieuwe politiereeks De Ridder. In de opvolger van Witse vertolkt ze de hoofdrol, Helena De Ridder, een substituut van de Procureur des Konings. Cleymans is sinds 2014 getrouwd en is moeder van een dochter.

2013 Luc Morjaeu

Luc Morjaeu werd op 11 januari geboren in Niel, België. Hij volgde Vrije Grafiek aan de Koninklijke Akademie voor Schone Kunsten en het Nationaal Hoger Instituut in Antwerpen. Hij is de tekenaar van de twee grappige heksen Biep en Zwiep. Van deze populaire heksen verscheen er wekelijks een paginagag in de Jommekeskrant. Vanaf 2000 werd Luc Morjaeu één van de drie vaste medewerkers van Jef Nys voor Jommeke.  De volgende jaren verscheen er een reeks albums rond de M-Kids, een populaire meidengroep. Dan vroeg Hans Bourlon van STUDIO 100 hem om de tekenstudio te begeleiden en uit te bouwen. In 2005 kreeg Luc Morjaeu de vraag van Studio Vandersteen om de leiding van de studio op zich te nemen.  Daarop stopte hij met Jommeke en Studio 100 en begon aan Suske en Wiske. Tot op vandaag heeft hij de leiding over het tekenteam van de populairste strip van de Benelux. Luc zal speciaal voor het feestjaar 725 in Puurs een Puurse strip tekenen.

2012 Ridder Jan Winters

Tot 2011 was Jan Winters schepen van Cultuur bij gemeente Puurs. Daarnaast was Jan adjunct-kabinetchef van minister Peeters van leefmilieu, natuur en cultuur van de Vlaamse regering en jarenlang voorzitter van de raad van bestuur van de vzw Jeugddorp Vijverbos.

2011 Ridder Annemie Turtelboom

Annemie Turtelboom is federaal volksvertegenwoordiger. Van 25 juli 2014 tot 29 april 2016 was Annemie viceminister-president van de Vlaamse regering en minister van Begroting, Financiën en Energie. Voordien was zij minister van Justitie, sinds 6 december 2011 in de federale regering Di Rupo. Van 2003 tot 2007 zetelde Annemie Turtelboom als lid van de Kamer, waar ze zich toelegde op de problematiek van arbeid en pensioenen. Ze was gemeenteraadslid in Puurs van 2000 tot 2012, en is dat sinds 2013 in Antwerpen. In de tien jaar voor haar politieke loopbaan doceerde Annemie economie aan de KH Leuven, waar ze opleidingshoofd werd, en zich vooral op marketing en statistiek toelegde. Annemie is master in de economie (KU Leuven). Annemie is gehuwd en heeft twee dochters. Ze staat bekend als een promotor van Belgische mode. En ze is een graag geziene spreekster op feministische fora.

2010 Kris Peeters

Kris Peeters is federaal Vice-Premier, minister van werk, economie en consumenten. Voordien was hij Minister-President van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van economie. Hij studeerde wijsbegeerte aan de universiteit van Antwerpen, accountancy en fiscaal recht aan de Vlerick Managment School en Rechten in Antwerpen. Kris Peeters is gehuwd met Ann en vader van Karel. Naast politieke ervaringen was Kris een tijdlang actief binnen Unizo, onder andere als directeur van de studiedienst, als secretaris-generaal en als gedelegeerd bestuurder. 

2006 Ridder Jos De Donder

Jos De Donder is lid van de Kerkraad van de parochie Puurs Sint-Pieter. Jos is auteur van 'Het Louis De La Haye-orgel 1723 Sint-Pieterskerk Puurs' en van 'De geschiedenis van de Puurse Sint-Pieterskerk, Parel van Klein-Brabant.

2005 Ridder Ferdy Debecker

Ferdy Debecker is chef van restaurant Eyckerhof in Bornem. Eyckerhof biedt een klassieke Franse keuken aan. Landelijk gelegen in het groen langs de aspergeroute kan u bij mooi weer genieten op het terras en in de winter aan de haard. Ferdy & Ann Debecker streven naar een informele sfeer met klasse waarbij jong en oud zich goed voelen. De klassiek vernieuwende keuken werd al meermaals bekroond. Ferdy was de winnaar van de prestigieuze kookwedstrijd Grand Prix International Auguste Escoffier in Nice en kon in 1999 de bronzen Bocuse op zijn naam schrijven.

2004 Ridder Jos Geuens

Jos was leerkracht lichamelijke opvoeding en werd in 1982 voor de SP.A schepen in Balen, bevoegd voor Sport, Jeugd en Informatie. Hij werd provincieraadslid en was sinds 1985 gedeputeerde. Met zijn lange staat van dienst was hij de ancien én het zwaargewicht in de deputatie. Zijn mandaat liep tot 2012.

Jos Geuens was als gedeputeerde bevoegd voor Financiën, Begroting, Recreatiecentra, Groendomeinen en Leefmilieu. Hij wasook voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Provincies (VVP), voorzitter van de raad van bestuur van de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn, lid van de raad van bestuur bij Cipal en bij de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) en SP.A-voorzitter voor de provincie Antwerpen.

2003 Ridder Harry Beuckelaers

Harry Beuckelaers is ere-schepen van Puurs en ere-ondervoorzitter van de Antwerpse Provincieraad.

Nadat Harry afstudeerde als industrieel ingenieur gebruikte hij dat diploma eerst in het bedrijfsleven om vanaf 1973 met de opgedane ervaring naar het onderwijs over te stappen. Al vlug werd Harry Beuckelaers actief als KAJ-leider, nadien in de KWB en als voorzitter van het ACW. Van daaruit zette hij de stap naar de politiek.

In 1981 werd hij verkozen in de Antwerpse Provincieraad om na de verkiezingen vanaf 1987 lid te worden van het dagelijks bureau van de provincieraad. Als provincieraadslid bekleedde hij diverse vertegenwoordigende functies waaronder in de Plantijn Hogeschool en ook bij Toerisme Provincie Antwerpen.

In 1989 zetelde Harry Beuckelaers voor de CVP in de Puurse gemeenteraad. Hij werd onmiddellijk lid van het schepencollege, waar hij onder andere de bevoegdheden mobiliteit, openbare werken en toerisme combineerde.

Harry werd in 1990 voorzitter van Toerisme Klein Brabant-Scheldeland. De promotie van het fietstoerisme en van de Klein-Brabantse streekproducten waren zijn werkpunten. Zo was hij de initiatiefnemer voor het eerste Puurse aspergefestival onder de naam 'ASPUURSGE’.

2002 Ridder Dina Tersago

Dina Tersago werd bekend doordat ze in 2001 Miss België werd. Daarna werkte ze mee aan enkele reportages voor het programma Vlaanderen Vakantieland. Ze speelde als actrice ook mee in enkele afleveringen van de televisieserie Het eiland. In 2004 presenteerde ze het televisieprogramma Château Bravoure. Dat jaar werd ze ook presentatrice van Boer zoekt Vrouw. In 2006 werd ze de winnares van de eerste editie van het VTM-programma Sterren op de Dansvloer. In datzelfde jaar presenteerde ze het VTM-televisieprogramma Wie wordt de man van Wendy? en daarna wie wordt de man van Phaedra?. Van oktober 2011 tot en met maart 2012 was ze een van de presentatoren van Voor de Show, op VTM. Eind maart stopte ze echter als presentatrice om zich meer toe te leggen op realityprogramma's, zoals Wie Trouwt Mijn Zoon?. In november 2012 zetelde ze in de jury van het vijfde seizoen van Sterren op de Dansvloer. Op 21 mei 2015 beviel Dina van een zoon.

2001 Ridder Frans Vertongen

Frans Vertongen is ingenieur van opleiding en was in zijn beroepsleven industrieel bedrijfsleider. Frans bestudeerde de geschiedenis van de asperge door de eeuwen heen en dan vooral de asperge in de Europese schilderkunst. Daaruit resulteerde zijn boek: 'Aspergus in de geschiedenis van de plantkunde in de Europese schilderkunst van de 17de eeuw'

2000 Ridder Koen Van den Heuvel

Koen is burgemeester van Puurs sinds 1997. Onder Koen's leiding en visie bloeide Puurs open als nooit tevoren en staat het commercieel op de kaart. In Puurs is het aangenaam wonen, werken en ontspannen. Vele buurgemeenten zien de aanpak van het "Dorpshart" als schoolvoorbeeld voor een geslaagde winkelkernvernieuwing. Sinds 2004 is Koen Vlaams volksvertegenwoordiger voor de kieskring provincie Antwerpen. Als economist gaat zijn interesse naar financiën en begroting, innovatie en werk. Sinds 3 december 2012 werd hij de CD&V-fractievoorzitter in het Vlaams Parlement. Koen is vader van Pieter, Sofie en Gerben.